Prižig plamena miru: Nepozabna slovesnost zaznamuje odštevanje do OFEM Maribor 2023

Na nepozabni slovesnosti v Rimu je bil prižgan plamen miru

Danes, 50 dni pred otvoritveno slovesnostjo OFEM 2023, je bil na oltarju Ara Pacis v Rimu prižgan plamen miru, ki zaznamuje začetek poletnega Olimpijskega festivala evropske mladine (OFEM) 2023 Maribor. Plamen miru bo do festivala in med njim služil kot opomin na enotnost in harmonijo.

Danes, 31. maja 2023 dopoldan je ekipa OFEM Maribor 2023 skupaj s člani Mestne občine Maribor in Olimpijskega komiteja Slovenije obiskala Veleposlaništvo Republike Slovenije v Rimu, kjer se je srečala z veleposlanikom Matjažem Logarjem. Prisotni so se pogovarjali o aktualnih zadevah in težko pričakovanem Olimpijskem festivalu evropske mladine v Mariboru.
Kasneje je sledilo kosilo na Internazionali Di Tennis Foro Italico s člani EOC, delegacijo MOM in OKS. Kosila se je udeležil tudi predsednik Evropskega olimpijskega komiteja (EOC) Spyros Capralos.
Po kosilu se je delegacija OFEM 2023 Maribor odpravila na generalko za slavnostni prejem plamena miru.

Težko pričakovan dogodek Shine Ceremony

50 dni pred otvoritveno slovesnostjo 23. julija je nekdanji slovenski svetovni prvak v smučarskem krosu Filip Flisar ob koncu nepozabne slovesnosti, ki jo je vodila petkratna italijanska državna prvakinja v umetnostnem drsanju Valentina Marchei, ponosno prejel plamen miru.
Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Franjo Bobinc in župan Mestne občine Maribor Aleksander Saša Arsenovič pa sta od predsednika Evropskega olimpijskega komiteja (EOC) Spyrosa Capralosa prejela EOC oljko miru, ki simbolizira miroljubno tekmovanje, ki se bo odvijalo julija. Oltar Ara Pacis, ki služi kot brezčasen simbol enotnosti in harmonije, je bil idealno ozadje za to pomembno priložnost.
Predsednik Capralos je v svojem nagovoru povedal: “Slovenija bo postala ena od petih držav, ki bo gostila tako zimski kot poletni OFEM, zato se moram zahvaliti Olimpijskemu komiteju Slovenije, lokalnim oblastem v Mariboru in slovenski vladi za njihovo neprecenljivo podporo.”
Poudaril je pomemben vpliv, ki ga ima OFEM na mlade športnike, saj jim omogoča, da uresničijo svoje sanje, si ustvarijo spomine za vse življenje, in kar je najpomembneje, zaradi svojih izkušenj zrastejo kot ljudje.
Capralos je poudaril tudi izobraževalni vidik OFEM-a rekoč: “Mladi, ki sodelujejo, imajo priložnost spoznati olimpijske vrednote in različne kulture. Tako kot januarja v Italiji bodo tudi v Mariboru pri tem pomembno vlogo odigrali naši mladi evropski olimpijski ambasadorji.”
Predsednik EOC se je spomnil tudi prve izvedbe OFEM-a leta 1991 in poudaril, da je festival skozi leta služil kot odskočna deska številnim športnikom, saj jih je kar 44 osvojilo medalje tako na OFEM kot na olimpijskih igrah ali zimskih olimpijskih igrah. S prihajajočo izdajo v Sloveniji se z velikim zanimanjem pričakuje, da se bo temu uglednemu seznamu dosežkov pridružila naslednja generacija izjemnih športnikov in športnic.

Pridite zaradi športa, ostanite zaradi kulture

Mariborski župan Aleksander Saša Arsenovič se je zahvalil za priložnost, da bo Maribor lahko gostil poletni OFEM in dodal: “OFEM ni le šport, ampak tudi prostovoljstvo, povezovanje mladih iz 48 držav in gradnja mrež za spodbujanje športa, miru, prijateljstva in razumevanja. Prepričan sem, da bodo nekateri od teh mladih obiskovalcev, športnikov in prostovoljcev odkrili naše čudovito mesto kot svoj novi dom.”
Medtem ko plamen miru še naprej močno gori, se odštevanje do OFEM Maribor 2023 stopnjuje. Maribor je pripravljen na izjemen športni spektakel, ki bo združil mlade športnike iz vse Evrope in jih navdihnil, da si prizadevajo za odličnost, hkrati pa sprejemajo duh poštene igre, enotnosti in harmonije.
FOTO: Sašo Bizjak (Večer)