O Mariboru

Univerzitetno mesto

Je drugo največje univerzitetno mesto v Sloveniji z velikim športnim srcem.

Odličen gostitelj

Maribor je odličen gostitelj večjih športnih prireditev, kot so tekma za svetovni pokal v alpskem smučanju za ženske (Zlata lisica) in tekme najvišjega ranga v disciplini spust za gorska kolesa (tekma svetovnega pokala, evropskega pokala in evropsko prvenstvo).

Večkratni državni prvak

Maribor je ponosen večkratni državni prvak v nogometu in tudi prvo mesto slovenskega nogometa.

Čudovita narava

Čudovita narava, s katero je Maribor obdan, in reka Drava, ki teče skozi center mesta, omogočata prebivalcem in obiskovalcem obilo športnih aktivnosti ter možnost kvalitetno preživeti čas tudi izven mestnega jedra.

Artboard 53

O Mariboru

Drugo največje mesto Slovenije s 96.211 prebivalci se razprostira na površini 40,98 km2, na nadmorski višini 274,7 m. 

Vinska trta, ki krasi del starega mestnega jedra ob Dravi (Lent), velja za najstarejšo vinsko trto na svetu, saj se njena starost ocenjuje na več kot 400 let. Leta 2004 je bila vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov.

Mesto je obdano s številnimi vinskimi griči in ima izjemno ponudbo lokalnih vin. Kulinarična ponudba mesta z okolico pa poskrbi za prijetno in kvalitetno kulinarično doživetje za prav vsak okus.

Mesto se lahko pohvali tudi z nazivoma Evropska prestolnica kulture 2012 in Evropska prestolnica mladih 2013.

Maribor je drugo najpomembnejše in drugo najstarejše univerzitetno mesto v Sloveniji. Univerza v Mariboru s 17 fakultetami in približno 13.500 študenti ima najpomembnejšo vlogo na področju univerzitetnega izobraževanja v tej regiji.

Je kulturno mesto, ki s svojimi prireditvami in festivali gosti tudi največja imena iz sveta glasbe (npr. Festival Lent, Borštnikovo srečanje).

Mariboru so pustile pečat tudi številne v svetu prepoznavne osebe, kot so Nikola Tesla, Herman Potočnik – Noordung, Wilhelm von Tegetthoff, Rudolf Maister, nadvojvoda Janez, Anton Martin Slomšek…

Izjemen športnik in najuspešnejši slovenski olimpionik Leon Štukelj (1898-1999) velja za velikana svetovne gimnastike. Med številnimi drugimi vrhunskimi dosežki je na olimpijskih igrah osvojil 6 odličij. Pri 97 letih je bil leta 1996 gost na otvoritvi olimpijskih iger v Atlanti (ZDA).

Leon Štukelj / Saša Vezovišek