Varno športno okolje

Žvižgavka

Prijavite kršitev ali nepravilnost.

Žvižgavka je varna linija za prijavo in zastavljanje vprašanj v zvezi z zlorabami v športu!

Vse prejete podatke obdelujejo izključno za namene odkrivanja in preiskovanja sumov zlorab v športu ter dajanja pojasnil na vprašanja v zvezi s slednjimi. Uporaba žvižgavke je zaupna. Ni vam treba razkriti svoje identitete, veliko bolj jih zanima vsebina vaše prijave ali vprašanja. Ne poskušajo identificirati anonimnih žvižgačev ali slediti njihovi lokaciji.

Protidoping in terapevtske izjeme (TI)

Športniki imajo lahko bolezni ali stanja, zaradi katerih morajo jemati zdravila ali opraviti postopke. Če je zdravilo ali metoda, ki jo mora športnik uporabljati za zdravljenje bolezni ali stanja na seznamu prepovedanih snovi Svetovne protidopinške agencije (WADA), se lahko sproži postopek pridobivanja terapevtske izjeme (TI). Odobrena TI športniku omogoča, da nadaljuje z ali prične z uporabo prepovedane snovi ali metode med tekmovanjem, ne da bi s tem kršil protidopinška pravila (ADRV). Vloge za TI ocenjuje skupina zdravnikov, Mednarodni odbor za TI (ITUEC).

Če ima športnik, ki sodeluje na igrah, že veljavno TI, ki ga je izdala njegova nacionalna protidopinška organizacija ali mednarodna zveza/evropska zveza, je TI samodejno veljavna za čas iger.

Za vse druge primere obiščite uradno spletno stran EOC razdelek, Clean Sport, postopek izjeme za terapevtsko uporabo – Evropski olimpijski komite (eurolympic.org).

REVEAL

REVEAL je platforma, na kateri lahko popolnoma anonimno in varno delite informacije o sumih na doping – ki jo neodvisno upravlja Mednarodna agencija za testiranje (ITA). Vsaka informacija je pomembna v boju za čist šport in prek REVEAL lahko podprete preiskavo kršitev protidopinških pravil ali kriminalnega vedenja.