Tekmovalni duh prevzema Maribor po slavnostni otvoritvi
Maribor, 24. 7. 2023 –  Tekmovalni duh in športna strast polnita ozračje v Mariboru, kjer je bil včeraj slavnostno odprt Olimpijski festival evropske mladine (OFEM) 2023. Na odru se je zvrstilo vseh 3635 članov reprezentanc, ki so se predstavili nekaj tisoč glavi množici. Športno-umetniško dogajanje na Ljudskem vrtu je pospremil nastop znane glasbene skupine Joker Out. Slavnostna govorca sta bila tudi predsednica države, dr. Nataša Pirc Musar, in predsednik Evropskih olimpijskih komitejev, Spyros Capralos.
Pred otvoritveno slovesnostjo smo bili priča prvim teniškim dvobojem, kjer so slovenski športniki že dosegali prve zmage. Beti Butina Jazbec je v prvem krogu premagala belgijsko tekmovalko Victorio Eigelsbach Emily z rezultatom 2:0. V moški konkurenci je mladi Žiga Šeško slavil z rezultatom 2:0 proti Fincu Lucasu Korsstromu.
Danes je mogoče čutiti stopnjevanje športnega dogajanja, saj mladi talenti tekmujejo v atletiki, rokometu, plavanju, tenisu in odbojki. Drugi tekmovalni dan na OFEM-u je že zjutraj otvorila slovenska plavalna reprezentanca. Na teniškem igrišču sta slovensko reprezentanco zastopala Zoja Peternel in Svit Suljić.
V dvorani Draš lahko spremljamo odbojkarske dvoboje. Tekmovalo bo 14 reprezentanc. V Športnem centru Leona Štuklja pa spremljamo rokometašice, medtem ko bodo rokometaši prav tako danes prvič stopili na parket v Športni dvorani Vrbanska.
Vse oči so uprte tudi na atletsko stezo, kjer bodo dekleta tekmovala za medalje. Na Atletskem stadionu Poljane bodo danes podeljene prve medalje v kategoriji deklet na razdalji 3000 metrov, v kategorij fantov pa bodo medalje podeljene v teku na 5km.
Napeto vzdušje in športno navdušenje bosta zagotovo napolnila Kopališče Pristan, ko se bodo ob 18. uri v finalu pomerila dekleta na 400 m mešano, medtem ko bodo fantje tekmovali na 400 m prosto.
Z današnjim dnevom pa se pričenja tudi pester spremljevalni program v Športni vasi, kjer bodo mladi športniki lahko preživljali prosti čas na zanimiv, zabaven in izobraževalen način. Ob teh aktivnostih pa so na sporedu tudi dogodki, ki so namenjeni širši javnosti in so brezplačni. Pestro bo na Glavnem trgu, Trgu svobode in v Mestnem parku Maribor.