1 MESEC PRED OFEM MB 2023 OBELEŽUJEMO OLIMPIJSKI DAN

Danes na t.i. Olimpijski dan obeležujemo ustanovitev Mednarodnega olimpijskega komiteja in rojstni dan Olimpijskih iger moderne dobe. Ob tej priložnosti je bila danes otvoritev razstave OFEM Maribor 2023: Povezovanje športa in kulture. Prav tako pa je svojo pot danes zaključila bakla miru, simbol OFEM MB 2023, ki si jo je v mesecu juniju iz roke v roke predalo približno 13.850 ljudi in s tem izkazalo podporo mladim športnikom.

23. junija obeležujemo ustanovitev Mednarodnega olimpijskega komiteja in rojstni dan Olimpijskih iger moderne dobe. Nacionalni olimpijski komiteji po celem svetu, v mesecu juniju, izvedejo številne športne dogodke, s katerimi obeležujejo ta poseben dan, t.i. Olimpijski dan. Med njimi je tudi Olimpijski komite Slovenije − Združenje športnih zvez, ki se vsako leto pridružuje svetovnemu gibanju ter že od 1. junija dalje pripravlja številne dogodke, posvečene temu zgodovinskemu trenutku.
Olimpijski dan ne poudarja le rojstva sodobnih Olimpijskih iger, temveč poziva vse športne navdušence, rekreativce ter mlajše in starejše generacije, da moramo vzdrževati aktivni življenjski slog ter živeti skladno z olimpijskimi vrednotami: odličnost, prijateljstvo, spoštovanje.
Obeležitev Olimpijskega dne tako temelji na treh aktivnostih: GIBANJE, UČENJE in RAZISKOVANJE.
Današnji Olimpijski dan bodo obeležili z različnimi aktivnostmi na številnih osnovnih šolah po Sloveniji. Znani športniki in olimpijci bodo obiskali svoje osnovne šole in se potopili v preteklost. Filip Flisar, Mitja Kunc, Tomaž Tomšič, Miha Ličef, Anja Mandeljc in Mojca Mavrič bodo z otroki obujali spomine na dogodivščine iz svojih šolskih dni, izbrana osnovna šola pa bo obisk športnika in športnice obeležila s posebnim dogodkom.
FOTO: OKS
Foto: Olimpijski komite slovenije
Letos bodo Olimpijski dan praznovali na 15 osnovnih šolah po Sloveniji, kjer bo udeleženih več kot 5.500 mladih športnih navdušencev. Olimpijski šolski program sestavlja pogovor s športnikom, olimpijski kviz in predajo podpisanega portreta športnika šoli, zaključi pa se s simboličnim rekreativnim tekom vseh udeležencev, kjer vsak izmed njih za nagrado prejme posebno Foksi olimpijsko kolajno.
Mednarodni olimpijski komite je za letošnji slogan Olimpijskega dne izbral »Let’s move« oz. Gibajmo se, s katerim širšo javnost pozivajo h gibanju in aktivnemu preživljanju prostega časa, s poudarkom na gibanju med delovnim časom in ne le izven delovnega okolja.
Danes pa ne obeležujemo le rojstva največjega športnega dogodka na svetu; namreč loči nas točno 1 mesec do začetka poletnega Olimpijskega festivala evropske mladine v Mariboru. Ob tej priložnosti je bila danes otvoritev razstave OFEM Maribor 2023: Povezovanje športa in kulture na Ulici škofa Maksimiljana Držečnika. Športno promenado krasi 12 razstavnih panojev, na katerih se predstavljajo vse države športnikov, ki sodelujejo na poletnem Festivalu.
Otvoritev razstave je rezultat sodelovanja OFEM Maribor 2023, Olimpijskega komiteja Slovenije, Mestne občine Maribor, Evropskih olimpijskih komitejev, Evropske olimpijske akademije, pokrajinskega muzeja Maribor in Organizacijskega komiteja OFEM.
Prav tako je danes svoje potovanje zaključila bakla miru. V mesecu juniju je ta ikonični simbol širil duh športa in enotnosti v kar 28 občinah, 18 mariborskih osnovnih šolah in pri partnerjih OFEM-a Maribor 2023. Pri predaji bakle miru je tako sodelovalo skoraj 13.850 ljudi, ki so s tem simbolično izkazali podporo mladim športnikom.
Tako Olimpijski komite Slovenije kot organizacijski odbor OFEM MB 2023 že nestrpno pričakujeta pričetek poletnega Festivala v osrčju štajerske prestolnice, ki bo prineslo nove zmage, prijateljstva ter bodoče olimpijce in olimpionike.
Naj bo Olimpijski dan v znamenju olimpijskih vrednot ter aktivnega preživljanja časa s sodelavci, družino ali prijatelji.