Mariborčani se bomo lahko vsako pomlad družili pod t.i. roza marelami

Mariborčani se bomo lahko vsako pomlad družili pod t.i. roza marelami

Vsako pomlad bomo sedaj v Mariboru lahko občudovali cvetenje japonskih češenj, ki jih je MOM posadila 9.11.2022 ob sprejemu japonskega veleposlanika.

Rakušev trg v Mariboru je sedaj bogatejši za 22 novih dreves, kar seveda ni naključna številka, marveč je odraz leta, v katerem smo drevesa tudi posadili in to je letos, leta 2022.
»Ideja je prišla od japonskega veleposlaništva, ki smo jo z velikim veseljem sprejeli,« je komentiral župan Mestne občine Maribor, gospod Saša Aleksander Arsenovič.
MO Maribor se je pridružila čudovitemu projektu japonskega veleposlaništva, ki v slovenska mesta prinaša eno najlepših in simbolično močnih dreves – japonske češnje. V Mariboru so tako posadili 11 dreves sorte japonske češnje Prunus subhirtella “Pendula Rosea” in 11 dreves pokončne Prunus serrulata “Pink Perfection”.

V prispevku na spletni strani Maribor24.si so zapisali tako:

»“Sakura”, kot na Japonskem poimenujejo japonske češnje, imajo več simbolnih pomenov. […] So simbol upanja in prenove, ob tej priložnosti pa zaznamujejo krepitev prijateljskih odnosov med obema državama. Hanami, vsakoletni praznik občudovanja cvetenja japonskih češenj tako ni le razlog za druženje pod t.i. roza marelami, temveč ima tudi sporočilo, ki opozarja na krhkost in minljivost lepote in življenja, obenem pa nas spomni na dragocene trenutke in moč obnavljanja narave, prinaša nove začetke in nove priložnosti.«

Saša Aleksander Arsenovič, župan MOM dodaja: »Tam, kjer imajo njihove tovarne, so gradili te vrtove – drevorede češenj, sedaj so šli s tem projektom naprej v želji, da se preko tega japonska in naša kultura še bolj najdeta, spoznata.«
Dogodka so se udeležili veleposlanik Matsushima, predsednik OKS, g. Gabrovec in podpredsednik g. Barada, direktorica festivala OFEM, ga. Ritonija, predstavniki donatorjev ter ostali ljubitelji japonske narave in kulture v našem mestu.

Župan mesta Maribor: »V našem mestnem parku je leta 1952 […] nastal en čudovit japonski vrt, ki je do sedaj, tako kot marsikaj v mestu, degradiran […] . Skupaj v sodelovanju z znanjem […] revitalizirali japonski vrt. Drugo leto, ko bo otvoritev evropske olimpijade mladih, našli to stično točko z Japonsko, ki je lani gostila para olimpijsko olimpijado in da bo to neko navezovanje nadaljnih stikov.«

Nove vezi in priložnosti za Japonsko in Maribor

Nj. eks. Hiromichi Matsushima, veleposlanik Japonske je povedal, da so pristopili do župana MOM z idejo, katero so na občini takoj podprli.

»Ideja je bila, da bi ob obletnici vzpostavitve diplomatskih stikov s Slovenijo in Japonsko zasadili češnje, kar je za Japonce simbol, da podpirajo občino Maribor. Z veseljem posadimo drevesa v vrtu blizu občine in upam, da bodo mariborski občani uživali v čudovitih japonskih cvetovih vsako pomlad in se spomnili zgodovinske združitve Japonske in Maribora ter uspeha para olimpijskih iger in uspehov naših slovenskih športnikov,« je zaključil veleposlanik Japonske, gospod Matsushima.

Cvetenje japonskih češenj v Mariboru vsako pomlad.
Posadili smo 22 japonskih češenj, ki bodo spomladi prelepo cvetele na Rakuševem trgu v Mariboru.