Izobraževanje prostovoljcev za OFEM 2023: Dan poln znanja, druženja in navdušenja

Nepozabno izobraževanje prostovoljcev za OFEM 2023: Dan poln znanja, druženja in navdušenja

V soboto, 27. maja 2023, smo v okviru EU projekta AHHV (Active, Healthy and Happy Volunteers at European Youth Olympic Festival – Maribor 2023) izvedli prvo izobraževanje za prostovoljce, ki se bodo pridružili ekipi Olimpijskega festivala evropske mladine (OFEM) 2023. Dogodek, ki je potekal v prostorih Univerze v Mariboru, natančneje na Pedagoški in Filozofski fakulteti ter Fakulteti za naravoslovje in matematiko, je privabil veliko število udeležencev. S prostovoljci smo preživeli nepozaben dan, poln znanja, druženja in navdušenja.

V soboto, 27. 5. 2023, so se prostovoljci udeležili prvega izobraževanja za delo na Olimpijskem festivalu evropske mladine 2023 Maribor. Na fakulteti so jih toplo sprejele vodja prostovoljcev, koordinatorice in mentorice prostovoljcev ter jih opremile z vsem potrebnim za uspešno sodelovanje. Sledil je začetek dogodka v amfiteatru, kjer sta vodja prostovoljcev Katja Žižek in koordinatorica prostovoljcev Tanja Veber delili splošne informacije o OFEM-u, pa tudi o odgovornostih in pravicah prostovoljcev.
V prvem delu smo želeli prostovoljcem približati ozadje in namen festivala, da bi bolje razumeli, kako bodo prispevali k uspešnosti dogodka. Prostovoljci so v tem delu pridobili splošen vpogled v dogodek in se seznanili s ključnimi informacijami, ki jim bodo pomagale pri njihovem prostovoljskem delu.
Seznanili smo jih tudi z vsebino projekta AHHV (Active, Healthy and Happy Volunteers at European Youth Olympic Festival – Maribor 2023), ki ga izvajamo pod okriljem Olimpijskega komiteja Slovenije.
Zavedamo se namreč, da brez prostovoljcev tako velikega dogodka ne bi mogli izvesti. Skozi nabor ciljno usmerjenih aktivnosti – od mentoriranja, delavnic, seminarjev in družabnih ter kulturnih dogodkov pa vse do aktivnosti, ki spodbujajo zdrav in aktiven življenjski slog, kot so spoznavanje in preizkušanje spretnosti pri najrazličnejših športnih disciplinah, preizkušanje vadbišč in tekmovališč, priložnostna tekmovanja in treningi – bodo prostovoljci pridobili široko in raznoliko paleto novih znanj in dragocenih izkušenj, orodij za razvoj socialnih veščin in kariernih potencialov ter priložnosti za interakcijo s sodelujočimi športniki in strokovnim osebjem, mednarodno mreženje ter tkanje novih prijateljskih vezi.
Po informativnem delu je sledil krajši odmor, med katerim so se prostovoljci razdelili na skupine glede na področja, na katera so se prijavili. Ta čas so udeleženci izkoristili tudi za klepetanje in spoznavanje med seboj.
V drugem delu izobraževanja so mentorice prostovoljcev igrale ključno vlogo. Skozi interaktivna izobraževanja so prostovoljci podrobneje spoznali svoje področje, vključno s specifičnimi nalogami in lokacijami, kjer bodo izvajali svoje prostovoljsko delo. Vmesne spoznavne aktivnosti so prispevale k sproščenemu vzdušju in povezovanju med prostovoljci.
Po predstavitvah področij je sledil vrhunec izobraževanja – ogled prizorišč OFEM-a. S tremi avtobusi so obiskali prizorišča, kjer bodo preživeli večino svojega časa v zadnjem tednu julija. Ta ogled jim je omogočil, da so se še bolj poglobili v potek festivala in spremljevalna dogajanja. Prostovoljci so bili navdušeni nad vpogledom v kulise dogodka, kar jim bo zagotovo pomagalo pri izvajanju njihovih nalog.
Zadnja postaja na izobraževalnem potovanju prostovoljcev je bil Ljudski vrt, kjer smo jih pogostili z okusnim kosilom. Za konec smo pripravili zabaven kviz, kjer smo povzeli vse, kar so se prostovoljci naučili in izvedeli tekom dneva. Ta trenutek je bil poln smeha, veselja in ponosa, saj so prostovoljci pokazali, da so odlično osvojili znanje ter so pripravljeni na svojo prostovoljsko vlogo na OFEM-u.
Zahvaljujemo se vsem prostovoljcem, ki so se udeležili izobraževanja, ter se veselimo prihodnjega sodelovanja.
FOTO: Marko Pigac