OFEM Maribor 2023 smo se v Bratislavi udeležili konference Prostovoljstvo v športu

Del organizacijskega odbora Olimpijskega festivala evropske mladine Maribor 2023 se je na mednarodni dan prostovoljstva mudila v Bratislavi, kjer smo se udeležili konference posvečene prostovoljstvo v športu.

Del organizacijskega odbora Olimpijskega festivala evropske mladine Maribor 2023 se je na mednarodni dan prostovoljstva mudila v Bratislavi, kjer smo se udeležili konference posvečene prostovoljstvo v športu.

Konferenca je potekala v organizaciji EYOF Banska Bystrica 2022 in Slovaškega olimpijskega komiteja. Bili smo priča izredno zanimivim in poučnim predstavitvam, ki nam bodo zagotovo pomagale pri organizaciji festivala, ki ga bomo naslednje poletje gostili v Mariboru.

Prostovoljstvo iz prve roke

Peter Hamaj, izvršni direktor EYOF Banska Bystrica 2022, nam je opisal prostovoljstvo z vidika izvršnega direktorja ter pohvalil izredno dobro delo celotnega organizacijskega odbora.
Peter Brüll, športni direktor Evropskega olimpijskega komiteja, je z nami delil zgodbo, da je svojo karierno pot pričel kot prostovoljec na hokejskih tekmah. Te so kasneje prerasle na tekme evropskega in svetovnega ranga, pridobljene izkušnje pa so mu kasneje »prinesle« službo športnega direktorja pri Evropskem olimpijskem komiteju.
Gospa Silvia Cochová, direktorica Centra za prostovoljstvo, je predstavila, kako se zadnja leta prostovoljstvo razvija na Slovaškem in katerim trendom sledi.
Júlia Jančíková, direktorica oddelka za prostovoljstvo EYOF Banska Bystrica 2022, je opisala svojo izkušnjo s pridobivanjem in motiviranjem prostovoljcev za EYOF Banska Bystrica 2022. Na odru so se ji v prijetnem in sproščenem klepetu pridružili tudi trije mentorji prostovoljcev, ki so spregovorili o svojem delu s prostovoljci. Svojo izkušnjo glede samega prostovoljskega dela na EYOF Banska Bystrica 2022 so nam opisali tudi trije prostovoljci.
Pomen prostovoljstva, njegovo povezanost s področji trajnosti in šolskega izobraževanja so nam predstavili Naďa Černá, vodja projektov pri Češkem olimpijskem komiteju, Zuzana Moravčíková, direktorica oddelka za trajnost EYOF Banska Bystrica 2022, Ivana Motolíková, direktorica oddelka za olimpizem pri Slovaškem olimpijskem komiteju in Julián Krull, koordinator Olimpijskega programa za kulturo in izobraževanje.
Vsi govorci so jasno zatrdili, da je potrebno graditi na medsebojnih odnosih in razumevanju, kako zelo pomembna je komunikacija in da velikih športnih dogodkov brez predane pomoči prostovoljcev ni moč izvesti.
Konferenca se je zaključila s prisrčnim nastopom otroškega pevskega zbora, ki nam je zapel prostovoljsko himno EYOF Banska Bystrica 2022.